Näyttely Arvottomat-elokuvan maisemista 1982 ja 2019
Näyttely Arvottomat-elokuvan maisemista 1982 ja 2019

Arvottomien jäljillä

Jätkäsaaren yli kohti Helsingin keskustaa: Hietalahdenranta, Hietalahdenallas ja -tori, telakka ja nostureita

Läksin jäljittämään Arvottomien kuvauspaikkoja ensi kerran toukokuussa 2009. Ensimmäisen kierroksen tein Helsingissä. Sitten etsin paikkoja muualta Suomesta, aluksi tosin vain työpöytäni ääressä kirjallisuutta, karttoja ja verkkolähteitä tutkien.

Koska juna on Arvottomissa toiseksi tärkein kulkuväline Volgan jälkeen, kirjoitin junista ja rautateistä. Kävin myös paikassa, jossa jätettiin hyvästit Pariisiin asti. Yllättäen löysin arkistostani Arvottomien kuvausaikana ottamani kuvan, joka vihjasi, että olin saattanut sivuta hyvinkin läheltä sankarien liikkeitä.

Välillä pohdin, mille ajanjaksolle elokuvan juoni sijoittuu, jos sen oletetaan tapahtuvan vuonna 1982. Mitä päiviä kohtauksista voi tunnistaa ja miten tapahtumat jakautuvat päivien kesken?

Vierailin parissa Helsingin kuvauspaikassa. Pysäköintiluola löytyi Itä-Pasilasta ja Hagströmin huvila läheltä asuinseutuani Itä-Helsingin Vuosaaresta. Sittemmin olen kuvannut huvilaa vastarannalta vuodenaikain kiertoessa.

Kuluvan vuoden 2019 kuvauspaikkaretki vei vihdoin Kainuun etäisimpään kolkkaan, Kuhmon Juntinvaaraan. Kiipesin puhelinkoppiin ja intouduin selvittämään puhelimen roolia Arvottomissa.

Blogitekstini ovat kymmenen vuoden kuluessa keränneet lukuisia kommentteja. Arvottomien ystävät eri puolilta Suomea ovat olleet verraton apu tiedonkeruussa ja tämän näyttelyn valmistelussa.

Tässä vielä yhteinen linkki kaikkiin omassa blogissani julkaisemiini Arvottomat-teksteihin.

2 ajatuksia aiheesta “Arvottomien jäljillä”

Kommentointi on suljettu.