Näyttely Arvottomat-elokuvan maisemista 1982 ja 2019
Näyttely Arvottomat-elokuvan maisemista 1982 ja 2019

Arvottomien valokuvat

Arvottomien valokuvaajana toimi Mikko Mattila. Hänen ottamiaan kuvia olemme käyttäneet näyttelyn julisteessa, tämän verkkopaikan tunnuskuvassa ja kahdessa näyttelyn taulussa (Elokuva ja Vastaanotto). Elokuvan stillkuvaaja on eri henkilö kuin elokuvaaja. Hän ottaa valokuvat, joita käytetään elokuvan mainoksissa ja tiedotusvälineille jaettavassa materiaalissa. Hän myös dokumentoi elokuvan tekemistä kuvillaan.

Valokuvia otetaan elokuvan kuvausympäristössä ja ne jäljittelevät usein elokuvan kohtauksia. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole kohtausten suoria toisintoja. Valokuvat pitää ottaa ennen ja jälkeen elokuvaottojen, joten kuvakulmat ja sommitelmat voivat poiketa elokuvasta. Näyttelijöiden keskittyminen saattaa ohjaajan ”kiitos”-sanan jälkeen siirtyä nopeasti toisaalle, joten valokuvaajan on oltava valppaana ja joskus improvisoitava kohtauksen ”mainoskuva”.